ANASAYFA  
 
HABERLER / ETKİNLİKLER - 0 -
 
 

Ordu'da Belediyelerin Türkçe İsim Yarışı


27 Ekim 2010 Çarşamba 11:34






Türkçe'nin her geçen gün yabancı kelimelerin istilasına uğraması,

Türkçe'nin her geçen gün yabancı kelimelerin istilasına uğraması, bu durumun milli kimlik ve kültürün kaybolmasına yol açacağı tartışmaları üzerine harekete geçen Ordu Üniversitesi'nin (ODÜ), Türkçe'nin günlük hayatımızda kullanılmasını cazip hale getirmek için belediyelerden reklam ve tabelalarda Türkçe isim kullanılması konusunda 2009 yılında başlattığı çalışma belirli bir aşamaya getirildi.

Ordu'da bulunan 19 ilçe belediyesinin yarısı bu konuda Meclis kararları alırken, diğer belediyelerin çalışmaları ise sürüyor. Türkçe isim kararı alan belediyelerin mücavir alanında levhalarında Türkçe dışına çıkan ya da Türkçe'de bulunmayan q, w, x gibi harfleri kullanan işyerlerine ya ceza uygulanacak ya da ruhsat verilmeyecek.

19 BELEDİYENİN YARISI KARAR ÇIKARDI

Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Okumuş, günümüzde Türkçe'nin yabancı kelimelerin istilasına maruz kaldığını, özellikle işyeri tabelalarında ve reklamlarda yabancı kelime ve isimlerin bulunmasının yeni kuşak üzerinde derin bir iz bıraktığını ve bu durumun Türkçe'nin geleceğini belirsizliğe soktuğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Salih Okumuş, "Bunun önüne geçebilmek için Ordu'daki tüm ilçelerde belediyelerle yazışma yaptık. Bazı belediyeler çok olumlu yaklaşırken konuyu Meclis gündemlerine getirdi ve karar aldı. Bazı belediyeler ise gündemlerine almadı. Şu ana kadar 19 belediyeden yarısı destek verdi ve karar aldı" dedi.

ORDU BELEDİYESİ'NİN KARARI BEKLENİYOR

Bu arada Ordu Merkez'de ise daha önce Ordu Üniversitesi'nin bu çalışmasına ilk etapta Ordu Kültür Derneği destek vermiş, ardından Ordu Kent Konseyi ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları'nın destek ve tavsiye kararlarıyla harekete geçen Ordu Belediyesi de konuyu gündemine almıştı. Reklam ve iş yeri tabelalarında Türkçe isim kullanılması konusunda Ordu Belediye Meclisi'nin önümüzdeki haftalarda toplanarak karar alması bekleniyor.

Ordu Belediye Meclisi, geçen dönem Türkçe isim ve tabela kullanılması konusundaki MHP'li üyelerin verdiği önergeyi reddetmişti.

 

















Tarih : 21.2.2016

 

ARŞİV
 

GALERİ
 


BLOG

 
 
Prishtine Universitesi Filoloji Fakultesi Turk Dili ve Edebiyati Bolumu Prishtine / KOSOVA    salihokumus@gmail.com
Copyright © 2015 Salih OKUMUŞ - Her Hakkı Saklıdır.Site içeriği kaynak gösterilerek kullanılabilir.